Άρθρο Δήμητρας Τσαντίδου στο Περιοδικό Μελίαμα/ ΕΚΕΜ, τεύχος 33ο, Φθινόπωρο ΄20- Χειμώνας ΄21
Η ροδόχρους ακμή ή ροδόχρους νόσος αποτελεί μια χρόνια φλεγμονώδη δερματική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο ερύθημα, ορατά αιμοφόρα τριχοειδή (τηλεαγγειεκτασίες), βλατίδες και φλύκταινες, κυρίως, στο δέρμα του προσώπου.
Τείνει να εμφανίζεται και στα δύο ενήλικα φύλα με προτίμηση τις γυναίκες κατά τη μέση ηλικία (σε σπάνια περιπτώσεις παρατηρείται και στα παιδιά) και στους ανοιχτόχρωμους τύπους δέρματος. Καταμερίζεται στο μέτωπο, στα μάγουλα, στη μύτη, στην οποία παρατηρείται ενίοτε σε βάθος χρόνου διόγκωση, περιοφθαλμικά και περιστοματικά. Σπανίως δικτυώνεται στο τριχωτό του κεφαλιού και στο λαιμό. Χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις που διαρκούν από μερικές εβδομάδες μέχρι μήνες. Μπορεί να εκληφθεί, λανθασμένα, ως κοινή ακμή, ή ως άλλη δερματοπάθεια ή απλά μια φυσική εικόνα δέρματος. Γενικά δεν θεωρείται ανησυχητική νόσος, παρόλα αυτά μπορεί να έχει ψυχολογικές διαστάσεις στα φέροντα άτομα.
Συμπτώματα
- Ερεθισμός, κοκκινίλες, αιμοφόρα τριχοειδή σε εμφανή διαστολή σχηματίζουν ένα αραχνοειδές δίκτυο.
- Παρουσία βλατιδοφλυκταινιδίων με υδαρές κιτρινωπό περιεχόμενο.
- Αίσθημα καύσου και ευαισθησία.
- Προβλήματα στα μάτια όπως ερυθρότητα, ερεθισμός, οίδημα, πρησμένα βλέφαρα, ευαισθησία, ξηρότητα (οφθαλμική ροδόχρους νόσος). Εμφάνιση βλεφαρίτιδας και επιπεφυκίτιδας.
- Ρινόφυμα. Στη μακροχρόνια ροδόχρου, στους άντρες, είναι δυνατό να διογκωθεί η μύτη, γεγονός το οποίο προέρχεται απ’ την υπερτροφία των σμηγματογόνων αδένων με ταυτόχρονη διαστολή των επιφανειακών αιμοφόρων αγγείων.
Αίτια- Παθογένεια
Τα αίτια της εμφάνισης της νόσου θεωρούνται άγνωστα, αλλά δύνανται να ενοχοποιηθούν κληρονομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες για την έξαρσή της:
- Ζεστά, καυτερά φαγητά και ροφήματα.
- Κόκκινο κρασί και διάφορα αλκοολούχα.
- Καφεΐνη.
- Θερμό κλίμα και αυξημένη θερμοκρασία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
- Το ηλιακό φως και ο αέρας.
- Έξαρση συναισθημάτων (θυμός, άγχος, ντροπή).
- Άσκηση.
- Φάρμακα που προκαλούν αγγειοδιαστολή.
- Διάφορα κοσμητικά σκευάσματα.
Επιβαρυντικοί παράγοντες
- Κληρονομικότητα.
- Φύλο: Θήλυ – ανοιχτόχρωμος τύπος δέρματος.
- Διαταραχές στην αιματική κυκλοφορία του προσώπου.
- Ηλιακές βλάβες.
- Κάπνισμα.
- Ακάρεα demodex folliculorum. Οι μικροοργανισμοί αυτοί ζουν φυσιολογικά στο δέρμα. Σε περίπτωση που διαταραχθεί η ισορροπία, επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό. Τα ακάρεα τρέφονται από το σμήγμα στο δέρμα και είναι δυνατόν να αυξηθούν σε αλλαγή της σύνθεσής του. Έτσι, προκαλείται η φλεγμονώδης εικόνα και έξαρση της ροδόχρου νόσου.
- Βακτήρια (τύπος H. Pylori). ‘Ερευνες δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος τύπος βακτηρίων αυξάνει τη γαστρίνη, την ορμόνη της πέψης των τροφών και ως συνέπεια δύναται να προκληθεί η ροδόχρους νόσος με την κλινική αυτή εικόνα στο πρόσωπο.
Η Μέλισσα … δερμο-θεραπεύτρια
Είναι πασίγνωστο ότι τα προϊόντα της μέλισσας χρησιμοποιούνται εδώ και πολλούς αιώνες για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων του οργανισμού και του δέρματος. Κάποιες γενικές ιδιότητές τους προάγουν την υγεία και την ισορροπία του, όπως:
- Ενυδατική – υγροσκοπική, μαλακτική δράση.
- Αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακή, αντιβακτηριακή και αντιϊική δράση.
- Αντιοξειδωτική – αντιγηραντική δράση.
- Αντιφλεγμονώδης – θεραπευτική δράση.
- Επουλωτική – αναπλαστική- αναλγητική δράση.
- Καταπραϋντική δράση.
΄Ετσι, παράλληλα με δερματολογική θεραπεία ή ακόμα περισσότερο όταν κάποιος δεν παρακολουθείται από θεράποντα ιατρό, είναι καλό να χρησιμοποιεί φυσικά προϊόντα για την καταπράυνση των συμπτωμάτων της νόσου καθώς και την ελαχιστοποίηση των εξάρσεων αυτής.
Οφέλη από τη χρήση των προϊόντων της μέλισσας στη ροδόχρου νόσο
Μέλι: Ενυδατώνει και μαλακώνει το ταλαιπωρημένο ερυθηματώδες δέρμα, μειώνοντας την τραχύτητα. Λόγω των αναρίθμητων θρεπτικών συστατικών του, καθαρίζει σε βάθος το δέρμα, εξυγιαίνοντας τους πόρους, μειώνει τοπικά τις φλεγμονές και διατηρεί το pH στα φυσιολογικά επίπεδα. Μπορεί να μειώσει την ερυθρότητα και τις βλάβες, πχ. βλατιδοφλυκταινίδια. Συμβάλλει στην επούλωση και ανάπλαση του «τραυματισμένου» ιστού που αφήνουν οι βλάβες της ακμής.
Πρόπολη: Η πρόπολη δρα κατά των βακτηρίων, των μυκητών και των μικροβίων (Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Bacillus subtilis, Propionibacterium acnes κ.α.), ενώ παράλληλα προσφέρει αντιφλεγμονώδη και αναπλαστική δράση στο δερματικό ιστό. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι συμβάλλει στην καταστολή των ενζύμων που προκαλούν τη φλεγμονή και διεγείρει τα φαγοκύτταρα, τα οποία με τη σειρά τους εξουδετερώνουν τα βακτήρια. Ως αποτέλεσμα, οι πόροι αποσυμφορούνται, το δέρμα καταπραΰνεται, ρυθμίζεται η λιπαρότητα και προάγεται η κυτταρική ανάπτυξη.
Μελισσοκέρι: Έχει θεραπευτική δράση εξαιτίας των αντιβιοτικών ουσιών που περιέχει. Προσφέρει αντισηψία, αντιφλεγμονώδη δράση και μαλακώνει το δέρμα, προσδίδοντάς του ελαστικότητα και απαλότητα. Επιπρόσθετα, έρευνες έχουν δείξει ότι βελτιώνει τη λειτουργία του υδρολιπιδικού μανδύα και καταπραΰνει την εικόνα της ροδόχρου ακμής.
Δήμητρα Τσαντίδου
Αισθητικός – Μέλος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας