Τι θα πρέπει να προσέχετε για να είστε ασφαλείς στο Spa – Κριτήρια επιλογής θεραπειών και χώρων

Dimitra Tsantidou, Esthetician - Amaronda Hotel & Spa Resort

Amaronda Hotel & Spa Resort

 

Το να είναι κάποιος υγιής έχει να κάνει τόσο με την ασφάλεια όσο και με τo να έχει πραγματική υγεία. Συχνά δεν λαμβάνουμε υπόψιν τους παράγοντες ασφάλειας όταν κλείνουμε μια θεραπεία, ίσως διότι εμπιστευόμαστε απόλυτα τους επαγγελματίες, πράγμα το οποίο είναι φυσικό στα νόμιμα κέντρα αισθητικής και κέντρα ευεξίας, αλλά θεωρείται σώφρον να αφιερώσουμε λίγο χρόνο, κάνοντας μια έρευνα εκ των προτέρων για την επιχείρηση, τους χώρους, τους ανθρώπους και τις υπηρεσίες.

Με τόσες θεραπείες ομορφιάς και ευεξίας στη διάθεσή μας είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε ανάμεσα στην «ποιότητα» και την «ποιότητα υγείας». Πολλοί από εμάς τείνουν να επιλέγουν με βάση την τιμή ως το πρώτο, ίσως μοναδικό κριτήριο επιλογής της κατάλληλης εγκατάστασης ή θεραπείας. Είναι όμως αλήθεια το καλύτερο κριτήριο για να ξεχωρίσουμε την ποιότητα; Χρειάζεται να κοιτάξουμε πιο προσεκτικά σε ό,τι μας προσφέρεται, ανεξάρτητα από το κόστος, ώστε να ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά.

Oι θεραπείες σπα μπορούν να μας προσφέρουν πολλά οφέλη αλλά, παράλληλα, υπάρχουν και δυνητικά ρίσκα

 

Συμβουλές για να επιλέξετε μια  θεραπεία ευεξίας

 • Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την πραγματική θεραπεία – τί συνεπάγεται; Ποια είναι τα οφέλη για εσάς καθώς και οι πιθανές παρενέργειες;
 • Κάντε μια λίστα με 3-5 επαγγελματίες ή σπα που προσφέρουν την υπηρεσία για την οποία ενδιαφέρεστε. Ύστερα, συγκρίνετε και αντιπαραβάλλετε.
 • Βασίστε τη λίστα σας στην παροχή υγείας και ασφάλειας και όχι στο κόστος.
 • Δείτε τα σχόλια και τις αξιολογήσεις στα social media και το ιντερνετ.
 • Μόλις καταλήξετε σε 2-3 επισκεφθείτε τους για να διαπιστώσετε αν σας ταιριάζουν και αν πληρούν τα κριτήρια υγείας και ασφάλειας.
 • Όταν τους βρείτε, αλλά ακόμα δεν μπορείτε να αποφασίσετε, τότε σκεφθείτε το κόστος, αλλά κρατήστε στο μυαλό ότι η ασφάλεια πρέπει να έρχεται πάντα πρώτη.

6 σημεία που θα σας βοηθήσουν να μείνετε ασφαλείς και να αποφύγετε ή να περιορίσετε τους πιο κοινούς κινδύνους

 • Καθαριότητα και συντήρηση. Γίνετε ένας spa detective! Κοιτάξτε γύρω τους χώρους για γενική καθαριότητα- από επιφάνειες μέχρι ποτήρια- και μιλήστε με ανθρώπους που ήταν εκεί. Είναι απατηλό να βασιστείτε μόνο στις αξιολογήσεις στα social media, οπότε κρατήστε μια ευρεία οπτική κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας. Στην παρούσα covid-19 περίοδο εξασφαλίστε ότι τηρούνται όλοι οι προβλεπόμενοι κανονισμοί. Πολύ συχνά η διαίσθησή μας μάς καθοδηγεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Ακούστε την. Όπως επίσης και τα σημάδια ανησυχίας και μη-άνεσης.
 • Πισίνες και νερό. Η φτωχή ποιότητα νερού μεταφράζεται σε εύφορο εδάφος για βακτήρια. Ενημερωθείτε για το αν υπάρχει κανονισμός να κάνετε ντουζ πριν χρησιμοποιήσετε τις καμπίνες και τους χώρους. Ανακαλύψτε αν υπάρχουν γλιστερές επιφάνειες, ότι τα πλακάκια είναι καθαρά χωρίς διάφορα ίχνη ή θαμπάδα πάνω και αν υπάρχουν επικίνδυνα για την ασφάλειά σας αντικείμενα στους χώρους.
 • Εγκαταστάσεις, εργαλεία, ιματισμός. Βεβαιωθείτε ότι εργαλεία, επιφάνειες και ιματισμός είναι καθαρά και αποστειρωμένα. Συνήθως διατηρούνται σε κλιβάνους, UV αποστειρωτές ή σε σακουλάκια ατομικής χρήσης, σε εμφανές σημείο. Είναι ο Νο1 κανόνας για όλους! Εάν βιώνετε μια ιδιαίτερη ιατρική κατάσταση, είναι ακόμα πιο σημαντικό για την υγεία και την ασφάλειά σας.
 • Σαουνα: Αν δεν αισθάνεστε καλά δεν πρέπει να υποκύψετε στον πειρασμό να μπείτε στη σαουνα για λίγες στιγμές χαλάρωσης. Οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές (70-90oC) και μπορεί να επηρεαστεί η αναπνοή και η πίεσή σας στην έκθεση. Εάν υπάρχει κάποια αντένδειξη στη χρήση των χώρων και των θεραπειών επιλέξτε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σας, χωρίς να σας δημιουργεί επιπλέον πρόβλημα. Γενικά, τηρείτε τις συμβουλές και οδηγίες των επαγγελματιών σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό σας που υπογράψατε στην αρχή πριν από οποιαδήποτε χρήση και εφαρμογή (ένα ακόμη σημείο για την επιλογή ενός επαγγελματία!). Μετά τη χρήση της σαουνα πιείτε αρκετό νερό για ενυδάτωση και χαλαρώστε σ’ ένα ήρεμο δωμάτιο ή συνεχίστε την επόμενη θεραπεία ευεξίας.
 • Μη νόμιμο κέντρο, μη εκπαιδευμένο προσωπικό. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να μας απασχολεί όσον αφορά στην ασφάλειά μας, όταν επιλέγουμε χώρους ευεξίας και ομορφιάς, είναι η νομιμότητα του κέντρου καθώς και η άρτια πιστοποιημένη εκπαίδευση του προσωπικού. Το αντίθετο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις, όπως μολύνσεις, δερματικά και σωματικά προβλήματα.
 • Εμφάνιση προσωπικού και τρόποι. Ένα πολύ βασικό κομμάτι της εικόνας ενός κέντρου αλλά και της έκβασης της χαλάρωσής σας σε περιβάλλον ασφάλειας είναι η εικόνα του προσωπικού (θεραπευτών, ρεσεψιον, υπευθύνου). Ειδικά, ο επαγγελματίας που θα σας αναλάβει σίγουρα δεν θα θέλατε να μην έχει προσωπική υγιεινή, καθαρά ρούχα, περιποιημένα μαλλιά και νύχια και κομψούς τρόπους. Το αποτέλεσμά μας δεν καθορίζεται μόνο απ’ την ανταποκρινόμενη στις ανάγκες μας θεραπεία, αλλά συμβάλλει σε αυτό ο άνθρωπος στον οποίο εμπιστευόμαστε το δέρμα μας, το σώμα μας, την ψυχολογία μας και την υγεία μας. Επίσης, θα πρέπει να επιδεικνύει σεβασμό και εχεμύθεια, κάνοντάς μας να νιώθουμε τη μοναδικότητά μας.

 

Δήμητρα Τσαντίδου

Αισθητικός

EuropeSpa Certified for “Spa Quality”

info@bee-elixir.com

error: Content is protected !!