Πώς η κυψέλη θα μπορούσε να βοηθήσει τη μάχη κατά της φαλάκρας

Πώς η κυψέλη θα μπορούσε να βοηθήσει τη μάχη κατά της φαλάκρας

Πάσχοντες από τριχόπτωση δεν θα χρειάζεται να κοιτάξουν παραπέρα από το μελισσοκόμο της περιοχής τους για να βρουν μια θεραπεία.

Σύμφωνα με την American Chemical Society, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χοκάιντο στην Ιαπωνία έχουν ανακαλύψει πρόσφατα ότι η πρόπολη, μια ουσία από την κυψέλη, ενθαρρύνει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας σε ποντίκια. «Περίμενα ότι η πρόπολη μπορεί να βελτιώσει την τριχόπτωση, λόγω του ότι είναι φλεγμονή, μέσω των αντιφλεγμονωδών της ιδιοτήτων, καθώς και την ιδιότητα του πολλαπλασιασμού των κερατινοκυττάρων», δήλωσε ο Ken Kobayashi, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, στο FoxNews.com.

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της πρόπολης, δεν είναι κάτι καινούριο. Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν την πρόπολη για την επούλωση τραυμάτων και στη σύγχρονη εποχή η πρόπολη έχει χρησιμοποιηθεί για εγκαύματα, για θεραπεία κατά της ακμής καθώς και για τη θεραπεία καρκίνων. Ωστόσο, δεν ήταν μέχρι πρόσφατα όπου η πρόπολη θεωρήθηκε ως ένα πιθανό όπλο στη μάχη κατά της τριχόπτωσης. Σύμφωνα με τον Kobayashi, πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η πρόπολη έχει αντιφλεγμονώδεις και αναπλαστικές ιδιότητες. «Είναι ενδιαφέρον ότι η κανονική ανάπτυξη των μαλλιών χρειάζεται ενεργό πολλαπλασιασμό των επιθηλιακών κυττάρων των μαλλιών χωρίς υπερβολική φλεγμονή. Έτσι καταλήξαμε στην ιδέα ότι η πρόπολη μπορεί να δράσει κατά της τριχόπτωσης».

Η πρόπολη βοηθά στην ανάπτυξη των κερατινοκυττάρων – κύτταρα που αποτελούν συστατικό του στελέχους της τρίχας και την παραγωγή θύλακα. Κατά την εφαρμογή πρόπολης στο δέρμα ξυρισμένων ποντικιών, ο Kobayashi και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι διεγέρθηκε ο πολλαπλασιασμός και η μετανάστευση των κερατινοκυττάρων στην τρίχα, αναπλάθοντας τη γούνα στα ποντίκια που πήραν μέρος στο πείραμα πολύ πιο γρήγορα από ό, τι στα ποντίκια που δεν τους έγινε τοπική εφαρμογή πρόπολης. Ενώ αναφέρθηκε ότι τα ποντίκια που πήραν μέρος στο πείραμα ξυρίστηκαν και δεν φαλάκρυναν φυσιολογικά, οι ερευνητές παραμένουν πεπεισμένοι ότι η πρόπολη θα αυξήσει τα μαλλιά που χάνονται λόγω φλεγμονής.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος που χάνει τα μαλλιά του, θα πρέπει να ξεκινήσει να συνθλίβει κυψέλες και να της τρίβει στο κεφάλι του.

Σύμφωνα με τη Dr. Zoe Diana Draelos, μια πιστοποιημένη δερματολόγο και μέλος της American Academy of Dermatology, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της πρόπολης, ενώ θα βοηθούσαν πολύ σε άλλες αιτίες απώλειας τριχών, θα έκαναν ελάχιστα για την αντρική τριχόπτωση. «Ο λόγος που οι άνθρωποι αρχίζουν συνήθως να κάνουν φαλάκρα είναι επειδή, ειδικά στους άνδρες, η τεστοστερόνη που κυκλοφορεί κατά την εφηβεία, κλείνει μερικά από τα θυλάκια των τριχών στην κορυφή του τριχωτού της κεφαλής,» είπε στο FoxNews.com. «Αυτό δεν έχει να κάνει με φλεγμονή. Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις όπου αυτό συμβαίνει. Αυτές οι καταστάσεις είναι ασθένειες όπως η γυροειδής αλωπεκίαση».

Ο Kobayashi και η ομάδα του μελετούν τώρα in vitro τη δράση πρόπολης στους ανθρώπινους θύλακες τριχών, με μια επακόλουθη κλινική μελέτη να λαμβάνει χώρα ανάλογα με τα αποτελέσματα. Μία από τις ελπίδες είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά, σε συνδυασμό με μονοξιδίλη, η οποία είναι η κύρια ουσία που χρησιμοποιείται κατά της ανδρικής τριχόπτωσης. «Η πρόπολη είναι ένα φυσικό συστατικό, χωρίς παρενέργειες» είπε ο Kobayashi. «Ο συνδυασμός πρόπολης και μονοξιδίλης μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικός».

 

Αυτή η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 22 Νοεμβρίου στο American Chemical Society’s Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Περιοδικό ΜΕΛΙΑΜΑ, τ.22, Άνοιξη-Καλοκαίρι 2015.

https://www.ekem.org.gr/

error: Content is protected !!