Η Πρόπολη στην αντιμετώπιση της Ακμής

Η Πρόπολη στην αντιμετώπιση της Ακμής

Δήμητρα Τσαντίδου, Αισθητικός.

Η ακμή αποτελεί μια συνηθισμένη, παθολογική κατάσταση του δέρματος που εμφανίζεται, κυρίως, στην εφηβική ηλικία. Η μέλισσα διαθέτει ισχυρά όπλα, τα οποία μπορούν με φυσικό τρόπο να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή της.

ΑΚΜΗ

Πρόκειται για νόσο της τριχοσμηγματογόνου μονάδας (χόριο), η οποία εμφανίζεται σε περιοχές με πολλούς σμηγματογόνους αδένες. Χαρακτηρίζεται από σμηγματόρροια, φαγέσωρες, φλεγμονώδεις βλατίδες, φλύκταινες, οζίδια και κύστες. Οι ηλικίες με τα υψηλότερα ποσοστά ακμής είναι τα 14-16 έτη για τα κορίτσια και 16-17 έτη για τα αγόρια. Μπορεί όμως να εμφανιστεί και αρκετά νωρίτερα (προεφηβική) ή και μετά την ενηλικίωση, η λεγόμενη ενήλικος ακμή.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ- ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ

Η ακμή εμφανίζεται συγκεκριμένα στους σμηγματογόνους θυλάκους, οι οποίοι εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο, στο στήθος και στη ράχη. Είναι νόσημα γενετικό και στην εμφάνισή της συμβάλλει και το περιβάλλον. Θεωρείται ότι είναι αποτέλεσμα τεσσάρων παθογενετικών παραγόντων σε άτομο με προδιάθεση: η υπερέκκριση σμήγματος, η ανώμαλη κερατινοποίηση μέσα στο θύλακο της τρίχας, το προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής και η φλεγμονή.

Η ακμή οφείλει την ύπαρξή της, εν μέρει, στη δράση των ανδρογόνων (ορμόνες που υπερτερούν στο αρσενικό φύλο), τα οποία επιδρούν στους σμηγματογόνους αδένες και στους θυλάκους των τριχών, επηρεάζοντας την παραγωγή του σμήγματος. Στην ορμονική έξαρση της εφηβείας μεγάλες ποσότητες ανδρογόνων προάγουν την υπερέκκρισή του. Όταν στα κορίτσια εμφανίζονται επιπλέον διαταραχές πχ. στην τριχοφυΐα ή στην περίοδο, τότε η συμβολή ενός ενδοκρινολόγου κρίνεται απαραίτητη.

Οι βλάβες της ακμής παρουσιάζουν πολυμορφία. Κατηγοριοποιούνται σε πρωτογενείς, δευτερογενείς και σε μεταφλεγμονώδεις. ‘Ετσι, βλέπουμε ανοιχτούς και κλειστούς φαγέσωρες, βλατίδες, φλύκταινες, οζίδια, κύστες, τα οποία, ανάλογα με τη μορφή τους προσδιορίζουν το είδος της ακμής, πχ. φαγεσωρική, οζιδιοκυστική κλπ.

Κατά την αποδρομή των φλεγμονωδών βλαβών και ιδιαίτερα των εν τω βάθει, καταλείπονται ουλές στο δέρμα. Μπορεί να είναι ατροφικές ή υπερτροφικές. Οι ουλές μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας μπορούν να αντιμετωπιστούν με προϊοντικά και με μηχανικά μέσα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ…

Οι περισσότερες περιπτώσεις ακμής, αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, θα υποχωρήσουν μόλις ο ασθενής ενηλικιωθεί. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε χρειάζεται αντιμετώπιση διότι σε όλες τις ηλικίες προκαλεί έντονη ψυχολογική καταπόνηση.

Τα αντιβιοτικά που καταστέλλουν τη δράση του προπιονικού βακτηριδίου της ακμής είναι η δεδομένη θεραπεία για την ακμή αλλά, όπως έχει επιστημονικά παρατηρηθεί, με τον καιρό γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά εξαιτίας της ανάπτυξης ισχυρών στελεχών.

…ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Η φύση από αρχαιοτάτους χρόνους μας δίνει τη λύση για τα περισσότερα θέματα που απασχολούν την υγεία μας. Η Μέλισσα, ιδιαίτερα, παρέχει τα προϊόντα της με τα ευεργετικά, θεραπευτικά οφέλη για την ομορφιά, την υγεία και την ευεξία του ανθρώπου. Ένα απ’ τα προϊόντα της κυψέλης, η πρόπολη-  μεμονωμένα, αλλά και σε συνδυασμό με το μέλι-  μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ακμής.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΠΟΛΗ;

Πρόκειται για μια ρητινώδη, κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά, την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες και τη χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν και να απολυμάνουν το εσωτερικό της φωλιάς τους. Αποτελείται από ρητίνες 55%, κερί 30%, αιθέρια έλαια 10-15%, γύρη 5%, σάκχαρα, βιταμίνες, λιπαρά οξέα, μεταλλικά στοιχεία, βάλσαμα, ανόργανες και οργανικές ουσίες, όπως φαινολικές ενώσεις, φλαβονοειδή κ.α. Η μοναδική αυτή σύστασή της, αλλά κυρίως οι φαινολικές ενώσεις, τα φλαβονοειδή καθώς και τα παράγωγα του κιναμωνικού οξέος συνθέτουν τα κύρια βιοενεργά συστατικά της πρόπολης που προσδιορίζουν τη θεραπευτική της δράση. Η πρόπολη δρα κατά των βακτηρίων, των μυκητών και των μικροβίων (Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Bacillus subtilis, Propionibacterium acnes κ.α.), ενώ παράλληλα προσφέρει αντιφλεγμονώδη και αναπλαστική δράση στο δερματικό ιστό.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι συμβάλλει στην καταστολή των ενζύμων που προκαλούν τη φλεγμονή και διεγείρει τα φαγοκύτταρα, τα οποία με τη σειρά τους εξουδετερώνουν τα βακτήρια. Ως αποτέλεσμα, οι πόροι αποσυμφορούνται, το δέρμα καταπραΰνεται, ρυθμίζεται η λιπαρότητα και προάγεται η κυτταρική ανάπτυξη.

Κατά τη διάρκεια μιας επιστημονικής έρευνας συμμετείχαν 60 ασθενείς, χωρισμένοι σε δύο ομάδες, με ήπια και μέτρια ακμή. Στη μία ομάδα εφαρμόστηκε σκεύασμα με περιεκτικότητα 20% σε πρόπολη και στη δεύτερη, σκεύασμα με γνωστή αντιβιοτική ουσία. Μετά το πέρας της θεραπείας (30 ημέρες), έγιναν μη επεμβατικές μετρήσεις στους δείκτες σμήγματος, pH και ερυθήματος, καθώς και εκτίμηση των αποτελεσμάτων της αντίδρασης των δερματικών βλαβών στις ουσίες. Οι ασθενείς στους οποίους εφαρμόστηκε το σκεύασμα με την πρόπολη παρουσίασε σημαντική μείωση στην ερυθρότητα του δέρματος, μεταβολή του pH, μείωση της παραγωγής του σμήγματος, βελτίωση της εικόνας της βλάβης και της εμφάνισης των ουλών. Ως συμπέρασμα εξάχθηκε ότι η πρόπολη αντιμετωπίζει πολυεπίπεδα τη δερματική βλάβη με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, ακόμα κι απ’ τη φαρμακευτική ουσία.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Το βάμμα της πρόπολης (διάλυμα 1:2 ή 1:3 με αιθυλική αλκοόλη) εφαρμόζεται  είτε τοπικά στις βλάβες, είτε σε όλη την ευρύτερη περιοχή, Μπορεί, επίσης, να αναμιχθεί, με echinacea, tea tree oil και αλόη.

Τη συναντάμε επίσης και ως συστατικό καλλυντικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά (κρέμες, λοσιον, σαπούνια, σαμπουάν) είτε για την ομορφιά, είτε για την αντιμετώπιση προβληματικών καταστάσεων του δέρματος και του τριχωτού.

Θεωρείται ασφαλής για παιδιά και για εκείνους που κάνουν ομοιοπαθητική.

Δήμητρα Τσαντίδου

Αισθητικός – Μέλος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας

info@bee-elixir.com

error: Content is protected !!