Η Μάγια η μέλισσα …40ρισε !!

Η Μάγια η μέλισσα …40ρισε !!

Οι γενιές Γερμανών χαίρονται, καθώς ο χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων “Biene Maja” (Maya the Bee) γιορτάζει 40 χρόνια ως τηλεοπτικό αστέρι.

Η αγαπημένη μέλισσα εισήχθη στη γερμανική τηλεόραση στα τέλη της δεκαετίας του ’70 από τον Josef Göhlen, πρώην επικεφαλή του τμήματος παιδιών και νεολαίας του γερμανικού δημόσιου ραδιοφωνικού σταθμού ZDF.

Αρχικά, η παράσταση εμπνεύστηκε από έναν χαρακτήρα βιβλίου που κέρδισε δημοτικότητα κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Γερμανοί στρατιώτες ήταν ιδιαίτερα παθιασμένοι με τη μέλισσα, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά  στο βιβλίο του Waldermar Bonsels «Η Μάγια μέλισσα και οι περιπέτειές της» το 1912, όπως αναφέρει το Die Welt. Χρόνια αργότερα, οι σειρές εξακολουθούσαν να περιστρέφονται γύρω από τη γνωστή Μάγια και τα τολμηρά της εγχειρήματα, αλλά αυτή τη φορά είχε και ένα φίλο στο πλευρό της, τον αγχωμένο που μιλάει με ρινική φωνή, Willy the Bee. Προσπαθεί, συνήθως, να κρατήσει τη Μάγια από το να θέτει τον εαυτό της σε κίνδυνο, στο τέλος όμως υπακούει.

Το γερμανικό ZDF έφερε 104 επεισόδια μέχρι το 1980 μαζί με μια ιαπωνική εταιρεία παραγωγής και τον Αμερικανό γελοιογράφο, Marty Murphy και την ομάδα του. Με την πάροδο των ετών, άλλοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς άρχισαν να εμφανίζουν εκ νέου την εκπομπή. Ακουστικά και κωμικά βιβλία ακολούθησαν και το 2014 η Μάγια ζούσε στη μεγάλη οθόνη.

Η Μάγια πρόσφατα αναγεννήθηκε σε 3D υπό την ηγεσία του υπευθύνου του σταθμού, Marcus Horn, τα δικαιώματα των οποίων έχουν πωληθεί σε περισσότερες από 150 χώρες. «Το πιο εξαιρετικό πράγμα μπορεί να είναι ότι η Μάγια η μέλισσα διερευνά τον κόσμο με αυτόν τον πολύ παιχνιδιάρικο τρόπο», εξηγεί ο Horn.  «Ίσως αυτό να συναρπάζει τα παιδιά – ότι υπάρχει κάποιος που έχει το δικαίωμα να κάνει πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν οι άλλοι».

Η ιστορία της διασημότερης μέλισσας του κόσμου

Είναι χωρίς αμφιβολία η διασημότερη μέλισσα στον κόσμο! Στην Ελλάδα τη γνωρίσαμε το 1979 από την ΕΡΤ με τη φωνή της Βάσιας Τριφύλλη. Αυτό όμως που για τους περισσότερους παραμένει άγνωστο είναι ότι η ιστορία της ξεκινά το 1912 και βασίζεται σε γερμανικό βιβλίο του Bonsels.

Στην αρχή της δεκαετίας του ’10 ο Bonsels συγκατοικούσε με τον Bernd Isemann με τον οποίο έβαλε στοίχημα  για το ποιος μπορεί να γράψει το πιο πετυχημένο βιβλίο για παιδιά. O Isemann έγραψε αμέσως μια ιστορία που απέτυχε παταγωδώς. Ο Bonsels όμως έγραψε τη «Μάγια», αφιερώνοντας πολύ χρόνο και το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1912 σε περιορισμένα αντίτυπα. Στην ιστορία του βιβλίου η Μάγια εγκαταλείπει την ασφάλεια στα μελίσσια των ανθρώπων και δραπετεύει προς το άγνωστο και την ελευθερία.

Το 1933 τα βιβλία του Bonsels κάηκαν μαζί με τα υπόλοιπα «ανατρεπτικά» από τους νεοναζί. Εκατό χρόνια μετά μόνο ένα αντίτυπο έχει σωθεί.

 

Πηγή: Περιοδικό «Μελίαμα», ΕΚΕΜ, τεύχος 30.

error: Content is protected !!