Δυναμώστε το ανοσοποιητικό σας με τα προϊόντα της μέλισσας!

Δυναμώστε το ανοσοποιητικό σας με τα προϊόντα της μέλισσας!

Το τελευταίο διάστημα η ανθρωπότητα βάλλεται απ’ την πανδημία του νέου κορωναϊού SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια COVID-19 που αφορά στο κατώτερο αναπνευστικό.

Στις 11 Μαρτίου 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε το εξής:

«Δεν έχουμε πρότερα δει μια πανδημία να πυροδοτείται από κορωναϊό. Είναι η πρώτη πανδημία προκληθείσα από κορωναϊό και δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ ένα πανδημικό φαινόμενο που να μπορεί να ελεγχθεί ταυτόχρονα».

Δυστυχώς, έχουμε εξοικειωθεί πλέον με τις λέξεις «κορωναϊός» και  “COVID-19” που έχουν γίνει η καθημερινότητά μας. Επί του παρόντος δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, ούτε θεραπεία για την ασθένεια αυτή. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η αποφυγή της έκθεσης στον ιό.

Επειδή οι περισσότεροι γνωρίζουν την πολύτιμη δράση των προϊόντων της κυψέλης στην υγεία του οργανισμού, είναι φυσικό και επόμενο να διερωτώνται αν η μέλισσα μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της ασθένειας του κορωναϊού.

Φυσικά, όσο πιο δυνατό το ανοσοποιητικό μας, τόσο καλύτερα πολεμάμε στη «μάχη». Τα προϊόντα της κυψέλης αποτελούν θησαυρό για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Όπως έχει δημοσιευθεί σε προηγούμενη ανάρτηση που αφορά στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, η αποτελεσματικότητα των προϊόντων της μέλισσας αποδίδεται κυρίως στην αντιμικροβιακή και την αντιφλεγμονώδη τους δράση.

Η πρόπολη έχει κυρίως χρησιμοποιηθεί στις παθήσεις του αναπνευστικού, καθώς δρα ανασταλτικά στην παθογόνο δράση πολλών μικροβίων. Μ’ ένα ισχυρό βιοχημικό φορτίο πχ. φλαβονοειδή, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, σάκχαρα, νουκλεϊκά οξέα κ.α., αποτελεί ισχυρό αντιμικροβιακό- αντι-ιϊκό παράγοντα, ο συνδυασμός της δε με μέλι πολλαπλασιάζει τη δράση των δύο συστατικών, διευκολύνοντας την αφομοίωση του προϊόντος από τον οργανισμό. Η αντιβηχική, αποχρεμπτική και καταπραϋντική δράση συνδέεται με την περιεκτικότητά του σε συγκεκριμένα πτητικά συστατικά, καθώς επίσης και στην αντιμικροβιακή του δράση. Γενικά η πρόπολη έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία τραυμάτων των αναπνευστικών οργάνων, της στοματικής κοιλότητας, καθώς και για την αντιμετώπιση της χρόνιας ωτίτιδας, του έλκους, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας κ.α.

Σε κάποιες χώρες η γύρη έχει αναγνωριστεί ως τρόφιμο και φάρμακο. Περιέχει τουλάχιστον 22 αμινοξέα, 18 βιταμίνες, 25 μεταλλικά στοιχεία, 59 ιχνοστοιχεία, 11 ένζυμα και συνένζυμα, 14 λιπαρά οξέα, 11% υδατάνθρακες και 25% πρωτεΐνη. Η γύρη είναι εξαιρετικά πλούσια σε καροτένια, τα οποία είναι μεταβολικοί πρόδρομοι της βιταμίνης Α. Έχει επίσης, υψηλά επίπεδα του συμπλέγματος βιταμινών Β, καθώς και των βιταμινών C, D, E και λεκιθίνης. Έχει πάνω από 50% περισσότερη πρωτεΐνη από το βοδινό κρέας και η περιεκτικότητά της σε λίπη είναι πολύ χαμηλή, ενώ διαθέτει και πεπτικά ένζυμα. Μπορεί να βελτιώσει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, να μειώσει τη δράση της ακτινοβολίας και να καθυστερήσει τη βιολογική γήρανση εξαιτίας των αντιοξειδωτικών και των φλαβονοειδών της.

Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων στην παραδοσιακή ιατρική. Περιέχει πάνω από 180  πολύτιμα συστατικά, όπως ένζυμα, πρωτεΐνες, οργανικά οξέα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, λιπίδια, φαινολικά παράγωγα κ.α. ΄Εχουν επιστημονικά διαπιστωθεί δράσεις όπως αντιβακτηριακή, αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδης, αντιμικροβιακή και αντι-ιική. Χρησιμοποιείται ως δυναμωτικό και καταπραϋντικό σε περιπτώσεις κόπωσης, ανορεξίας και αδιαθεσίας, στην αντιμετώπιση των κοινών κρυολογημάτων κ.α. Το μέλι αποτοξινώνει το έντερο, μέσω της ελάττωσης των μικροβίων, ανακουφίζει από αλλεργίες, έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιά και στα νεφρά, βοηθά στην αντιμετώπιση της αναιμίας και την απορρόφηση των λιπών απ’ τον οργανισμό, μειώνει τις βρογχικές ενοχλήσεις και προστατεύει από τις στομαχοεντερικές παθήσεις.

Ο βασιλικός πολτός περιέχει σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών, αμινοξέων, συμπεριλαμβανομένων των 9 απαραίτητων για τον οργανισμό, των βιταμινών A, C, D, E, των μεταλλικών στοιχείων κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, ψευδάργυρο, σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, διαφόρων ενζύμων και αντιβιοτικών στοιχείων, καθώς και των νουκλεϊκών οξέων DNA και RNA. Ο βασιλικός πολτός διατηρεί ένα ευρύ φάσμα φαρμακολογικών δράσεων, συμπεριλαμβανομένων της αντιμικροβιακής, αντιοξειδωτικής, αγγειοδιασταλτικής και υποτασικής. Παράλληλα, ενεργοποιεί την κυτταρική ανάπτυξη, προλαμβάνει τις μολύνσεις, δρα κατά της υπερχοληστερολαιμίας, ενώ παρουσιάζει άριστη αντιφλεγμονώδη δράση.

 

Πηγές: American Apitherapy Society & Πρακτική Μελισσοκομία/ Α. Θρασυβούλου.

Δήμητρα Τσαντίδου

Αισθητικός – Μέλος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας

info@bee-elixir.com

error: Content is protected !!