Διατηρείστε το μεταβολισμό σας υγιή με μέλι

Διατηρείστε το μεταβολισμό σας υγιή με μέλι

Ο όρος βασικός μεταβολικός ρυθμός (Β.Μ.Ρ.) αναφέρεται στο σύνολο της ενέργειας που χρειάζεται κάθε μέρα ο οργανισμός για να καλύψει τις ζωτικές του λειτουργίες (π.χ. τη λειτουργία της καρδιάς, τη διατήρηση της θερμοκρασίας τους σώματος, την αναπνοή). Πηγή της ενέργειας αυτής είναι οι τροφές, τα συστατικά των οποίων (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια) επεξεργάζεται ο οργανισμός προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του.

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και επηρεάζεται από παράγοντες όπως, η ηλικία, η θερμοκρασία, οι ορμόνες, το ποσοστό του σωματικού λίπους κ.α. Όσο περνούν τα χρόνια, ο ρυθμός του μεταβολισμού σταδιακά πέφτει και μετά την ηλικία των 40 ετών μειώνεται κατά 5% για κάθε δεκαετία που περνά.

Μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα, διατηρούν τον μεταβολισμό σας σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Σε αυτά τα γεύματα μην παραλείπετε το πρωινό. Ένα καλό πρωινό μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό και να συμβάλλει καταλυτικά στην απώλεια βάρους. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «American Journal of Epidemiology» υποστήριξε ό,τι όσοι παρέλειπαν τακτικά το πρωινό, είχαν 4,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν παχυσαρκία, σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν. Οι πρώτοι παρουσίαζαν ανεπτυγμένη όρεξη την υπόλοιπη μέρα, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες μέχρι την ώρα του επόμενου γεύματος, το οποίο πιθανώς συμβαίνει επειδή ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και το πρωινό γεύμα τον επαναφέρει στον φυσιολογικό του ρυθμό.

Το μέλι είναι εξαιρετική επιλογή για τη διατήρηση ενός υγιή μεταβολισμού, καθώς το σώμα μας το απορροφά πιο αργά σε σχέση με την ζάχαρη.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμμετέχουν στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των λιπών και των υδατανθράκων. Επιπλέον, το μέλι έχει χαμηλές θερμίδες (1 κουταλιά σούπας = 60 kcal περίπου) χωρίς να περιέχει λιπαρά, χοληστερόλη και αλάτι.

Συνεπώς, η μέτρια κατανάλωση μελιού συνίσταται στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής, στη διατήρηση υγιούς βάρους και γενικότερα, ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Ανοίξτε το βάζο!

Δοκιμάστε στο πρωινό σας να εντάξετε 2 φρυγανιές ή 1 φέτα ψωμί με μία επάλειψη με μέλι. Εναλλακτικά, μπορείτε να φάτε 1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι και 2 κουταλιές σούπας ανάλατους ξηρούς καρπούς. Μπορείτε, επίσης, να καταναλώσετε σε κάποιο από τα ενδιάμεσα γεύματα, το 1/3 ενός παστελιού με μέλι (περίπου 30 γραμμάρια) ή  να καθαρίσετε 1 με 2 φρούτα και να ρίξετε από πάνω τους 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι με κανέλα.

 

Δημήτριος Τζιράρκας

Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

error: Content is protected !!