Αρωματοθεραπεία, η δύναμη της φύσης – Αιθέρια Έλαια: χαρακτηριστικά, οφέλη, τρόποι χρήσης, οδηγίες ασφάλειας

Αρωματοθεραπεία, η δύναμη της φύσης –  Αιθέρια Έλαια: χαρακτηριστικά, οφέλη, τρόποι χρήσης, οδηγίες ασφάλειας

Η πρακτική της αρωματοθεραπείας, αν και ξεκίνησε να γίνεται γνωστή τα τελευταία εκατό χρόνια, δεν είναι σύγχρονη.  Η χρήση των αιθέριων ελαίων για τη θεραπεία του νου, του σώματος και του πνεύματος, αλλά και για την ομορφιά εμφανίστηκε σε όλους τους μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς χιλιάδες χρόνια πριν.

Οι πρόγονοί μας έμαθαν μέσα από παρατηρήσεις και δοκιμές, ότι η κατανάλωση ορισμένων ριζών και φύλλων βοηθούσε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων διαφόρων καταστάσεων και ασθενειών. Κάποια φυτά είχαν μικρή ή καμία επίδραση, ενώ άλλα επιδείνωναν τα συμπτώματα, προκαλώντας μερικές φορές και το θάνατο.

Τον Ιούλιο του  1910 ένας Γάλλος χημικός, ο Rene- Maurice Gattefosse, δουλεύοντας στο εργαστήριό του, έκαψε κατά λάθος το χέρι του κατά τη διάρκεια ενός πειράματος και το βούτηξε σε δοχείο με αιθέριο έλαιο λεβάντας. Η θαυματουργή επίδραση της λεβάντας στη θεραπεία του εγκαύματος τον οδήγησε σε περαιτέρω έρευνα των αιθέριων ελαίων και το 1937 εισήγαγε τον όρο «αρωματοθεραπεία». Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Dr. Jean Valnet χρησιμοποίησε αιθέρια έλαια για να γιατρέψει τις πληγές και τα εγκαύματα των στρατιωτών, ενώ η Αυστριακή Marguerite Maury, νοσηλεύτρια- κοσμητολόγος και ερευνήτρια, πρωτοπόρος της αρωματοθεραπείας, ήταν η πρώτη που τα χρησιμοποίησε σε προϊόντα και θεραπείες ομορφιάς, στις αρχές και μέχρι τα μέσα περίπου του προηγούμενου αιώνα.

Η αρωματοθεραπεία δίνει βάση στη φιλοσοφία της πρόληψης για υγεία και μακροβιότητα. Η  πρόληψη οδηγεί φυσιολογικά στον τομέα της προσωπικής ευθύνης για την υγεία μας.

Τι είναι τα αιθέρια έλαια

Τα αρωματικά φυτά παράγουν μείγματα πτητικών ουσιών από εκκριτικά κύτταρα διαφόρων μερών ενός φυτού (άνθη, φύλλα, φλοιό κλπ.), οι οποίες απομονώνονται μέσω ειδικών διεργασιών. Λόγω της πτητικότητας τους έχουν χαρακτηριστικό άρωμα και εξαιτίας του μικρού τους μοριακού βάρους έχουν τη δυνατότητα να εισέρχονται στον οργανισμό, χαρίζοντας του τις πολύτιμες ευεργετικές, θεραπευτικές τους δράσεις. Υπάρχουν τρεις βασικές μέθοδοι παραλαβής των αιθέριων ελαίων από τα αρωματικά φυτά: η έκθλιψη, η απόσταξη και η εκχύλιση με τη χρήση διαλυτών, λίπους, υπερήχων και μικροκυμάτων.

Βασικά χαρακτηριστικά

Τα αιθέρια έλαια είναι υγρά (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος), ελαφρά, διαυγή, συνήθως άχρωμα και μη λιπαρά, παρότι κάποια είναι παχύρρευστα και κάποια έχουν χρώμα. Εντούτοις, όλα έχουν ένα κοινό σημαντικό χαρακτηριστικό, ότι διαλύονται σε λιπαρά έλαια, όπως πχ. το αμυγδαλέλαιο ή σε οινόπνευμα και λιγότερο στο νερό. Είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένα και ισχυρά και πριν χρησιμοποιηθούν, διαλύονται σε μεγάλο βαθμό. Τα αιθέρια έλαια σπάνια χρησιμοποιούνται αδιάλυτα, απευθείας στο δέρμα (μόνο η λεβάντα και το tea tree oil). Επίσης, είναι πολύ πτητικά, δηλαδή εξατμίζονται γρήγορα όταν εκτεθούν στον αέρα, ιδιαίτερα σε μεγάλες θερμοκρασίες και είναι φωτοευαίσθητα, γι’ αυτό και φυλάσσονται σε αεροστεγή, σκούρα γυάλινα μπουκαλάκια, μακριά από το ηλιακό φως και τη ζέστη.

Οικογένειες αρωμάτων

Όπως μέσα σε μια οικογένεια υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά, έτσι και στα αιθέρια έλαια υπάρχουν κάποια «οικογενειακά» στοιχεία. Για παράδειγμα, η «λουλουδάτη» είναι η μεγαλύτερη οικογένεια και η μυρωδιά μπορεί να περιγραφεί ως θηλυκή, ντελικάτη και ρομαντική. Τα λουλουδάτα αιθέρια έλαια, όπως της λεβάντας, του υλανγκ-υλανγκ, του γερανιού και του τριαντάφυλλου αποτελούν τη βάση αυτών των αρωμάτων.

Οι μυρωδιές των κυπαρισσοειδών, πχ. κυπαρίσσι, σαλβια, βελανιδιά, είναι κομψές και εκλεπτυσμένες. Συνήθως αναμειγνύονται με βαθιά λουλουδάτα έλαια και δροσερά εσπεριδοειδή.

Η οικογένεια των εσπεριδοειδών βασίζεται στα έλαια εσπεριδοειδών, όπως το λεμόνι, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το γκρέιπφρουτ κ.α. Τα αρώματά τους είναι δροσερά, νεανικά και ελαφριά.

Τα πικάντικα αρώματα είναι βαθιά, αιχμηρά και εξωστρεφή. Έλαια όπως το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, η κανέλα και το κάρδαμο αποτελούν τη βάση των  πικάντικων αρωμάτων.

Τα «κεχριμπαρένια»-ανατολίτικα αρώματα είναι βαθιά, βαριά, μυστηριώδη και γοητευτικά. Συνήθως περιλαμβάνουν έλαια από σανδαλόξυλο, ξύλο κέδρου, λιβάνι, μύρο και βανίλια. Τα αρώματα αυτά ταιριάζουν και σε άνδρες και σε γυναίκες.

Οι νότες των αιθέριων ελαίων

Η ανάμειξη αιθέριων ελαίων για τη δημιουργία αρωμάτων είναι μια αρχαία τέχνη που μοιράζεται την έννοια της «κλίμακας»  με την τέχνη της μουσικής. Όπως οι μουσικές νότες κυμαίνονται απ’ τις χαμηλές στις μεσαίες και στις υψηλές, έτσι και στην αρωματοθεραπεία, ένα καλό μείγμα αιθέριων ελαίων έχει τις υψηλές, τις μεσαίες και τις χαμηλές του νότες.

Οι υψηλές νότες είναι οι πιο πτητικές και οι πρώτες που μυρίζουμε. Είναι ελαφριές και δροσερές και τείνουν να διαλύονται γρήγορα. Μερικά έλαια που υπάγονται στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι αυτά απ’ το λεμόνι, το περγαμόντο, το πορτοκάλι, τον ευκάλυπτο και το βασιλικό.

Οι μεσαίες νότες αντιπροσωπεύουν την καρδιά και το μεγαλύτερο μέρος του αρώματος παραμένει για κάποιο χρονικό διάστημα. Μερικά έλαια που υπάγονται στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι αυτά απ’ το γεράνι, το νέρολι, τη λεβάντα, το ροδόξυλο και το δενδρολίβανο.

Οι χαμηλές νότες είναι πλούσιες και βαριές και έχουν διάρκεια. Θεωρούνται και σταθεροποιητές, καθώς σταθεροποιούν και συγκρατούν ένα άρωμα, βοηθώντας τις ελαφρύτερες να μη διαλυθούν γρήγορα. Μερικά έλαια που υπάγονται στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι αυτά απ’ το κυπαρίσσι, το λιβάνι,  το πατσουλί, το μύρο και το σανδαλόξυλο.

Η τέχνη της ανάμειξης

Ένα μείγμα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια συλλογή ελαίων που αναμειγνύονται μεταξύ τους. Είναι μια τέχνη και όπως κάθε μορφή τέχνης είναι μια διαισθητική, δημιουργική διαδικασία. Το ίδιο το μείγμα εξελίσσεται και αλλάζει ελαφρώς με την πάροδο του χρόνου. Οι άνθρωποι τείνουν να έλκονται από αρώματα που θα είναι ευεργετικά γι’ αυτούς, ενώ οι προσωπικές προτιμήσεις αλλάζουν συχνά με το χρόνο. Πώς θα ξέρετε ποιά έλαια συνδυάζονται μεταξύ τους και ποια όχι; Δεν υπάρχουν άκαμπτοι κανόνες, παρά μόνο κάποιες γενικές αρχές. Για παράδειγμα, σε πολλές γυναίκες αρέσουν οι γλυκές μυρωδιές, από άνθη, ενώ οι περισσότεροι άνδρες προτιμούν τις ξυλώδεις μυρωδιές ή από βότανα. Κάθε αιθέριο έλαιο έχει το δικό του προσωπικό χαρακτήρα.

Πώς λειτουργούν στον οργανισμό

Επειδή είναι ιδιαίτερα πτητικά, δηλαδή εξατμίζονται και διαχέονται στον αέρα η πρώτη επαφή μας γίνεται μέσω της εισπνοής. Το μείγμα αιθέριων ελαίων και αέρα εισέρχεται στους πνεύμονες περνώντας στην αιματική κυκλοφορία μέσω των αιμοφόρων τριχοειδών των κυψελίδων σε αυτούς και αναλόγως τις ιδιότητές τους έχουν και την ανάλογη δράση στον οργανισμό.

Κατά ένα μεγάλο ποσοστό λαμβάνουμε τα ευεργετικά οφέλη των αιθέριων ελαιών μέσω του δέρματος. Όταν δηλαδή έχουν αναμειχθεί με κάποιο λάδι βάσης, εφαρμόζοντάς το απευθείας στο δέρμα είτε μέσω θεραπευτικής, χαλαρωτικής μάλαξης, είτε μέσω τοπικής εφαρμογής. Το δέρμα είναι ημιδιαπερατό που σημαίνει ότι μπορεί να απορροφά και να εκκρίνει ουσίες με μικρό μοριακό βάρος, μέσω της επιδερμίδας.

Τα σωματίδια των αιθέριων ελαίων ταξιδεύουν μέσα στο σώμα μέσω της αιματικής κυκλοφορίας, προς τα όργανα, βελτιώνοντας ή θεραπεύοντας κάποια συμπτώματα και τη λειτουργία τους. Τα περισσότερα έχουν θεραπευτική σχέση με συγκεκριμένα όργανα, πχ. το έλαιο του τριαντάφυλλου, ανάμεσα σε άλλα, ρυθμίζει και τονώνει τη μήτρα της γυναίκας.

Η Αρωματοθεραπεία στην ομορφιά

Η διακριτική χρήση των αιθέριων ελαίων στη φροντίδα του δέρματος βοηθά στην αναζωογόνηση και την ομορφιά του προσώπου και του σώματος. Ονομάζεται  και «καλλυντική αρωματοθεραπεία» και αποτελεί το φυσικό τρόπο να τονώσετε την κατάσταση του δέρματος και να το διατηρήσετε σε καλή υγεία.

Εδώ χρησιμοποιούμε αιθέρια έλαια και λάδια κατάλληλα για το δέρμα μας, αναλόγως τον τύπο του και την κατάστασή του. Για παράδειγμα, αν έχετε κανονικό δέρμα ιδανικά έλαια αποτελούν το γερμανικό/μπλε χαμομήλι, το τριαντάφυλλο otto και το absolute, η λεβάντα, το γεράνι, το νερολι, η παλμαρόζα και το ροδόξυλο. Αν έχετε ξηρό δέρμα, δηλαδή δέρμα που δεν παράγει αρκετό σμήγμα, κατάλληλα για εσάς έλαια είναι το γιασεμί, το σανδαλόξυλο, η λεβάντα, το τριαντάφυλλο και το γεράνι. Για λιπαρά δέρματα, τα οποία χαρακτηρίζονται από υπερέκκριση σμήγματος, κατάλληλα έλαια αποτελούν το ξύλο του κέδρου, ο καρπός του άρκευθου, το κυπαρίσσι, η λεβάντα, το τεϊόδεντρο, το γκρέιπφρουτ και το περγαμόντο. Τα ευαίσθητα δέρματα μπορούν να χρησιμοποιούν το έλαιο του τριαντάφυλλου, γερμανικό και ρωμαϊκό χαμομήλι, το μελισσόχορτο, ελίχρυσο και νερολι. Η συγκέντρωση αιθέριου ελαίου στα μείγματα για ευαίσθητα δέρματα είναι 0,5%. Σε περίπτωση ερεθισμού διακόπτεται η χρήση. Στα ώριμα δέρματα τα αιθέρια έλαια που εμφανίζουν ευεργετική επίδραση είναι το τριαντάφυλλο, το λιβάνι, το έλαιο από σπόρους καρότου, σανδαλόξυλο, το μύρο, το πατσουλί, η παλμαρόζα και το ρωμαϊκό χαμομήλι.

Η αρωματοθεραπεία στα συναισθήματα και στη διάθεση

Το άρωμα και η οσμή ασκούσαν ανέκαθεν δύναμη επί των συναισθημάτων και των αισθήσεων. Κάθε αιθέριο έλαιο έχει το δικό του χαρακτήρα και παράλληλα, έντονη επίδραση στη διάθεσή μας.

Παρακάτω ακολουθούν κάποια αιθέρια έλαια που εξισορροπούν ψυχοπνευματικές καταστάσεις:

Ρομαντική διάθεση: Τριαντάφυλλο, νερολι, παλμαρόζα, μοσχοκάρυδο, μιμόζα, γαρίφαλο, βασιλικός, ροδόξυλο, υλανγκ-υλανγκ.

Αισιοδοξία: πορτοκάλι, γεράνι, τριαντάφυλλο, λουΐζα, μελισσόχορτο, περγαμόντο, γιασεμί, μανταρίνι, σανδαλόξυλο.

Αναζωογόνηση- τόνωση: γκρέιπφρουτ, κάρδαμο, λεμόνι, κυπαρίσσι, νερατζιά, ευκαλύπτος, μαύρο πιπέρι, πιπερόριζα.

Ηρεμία: λεβάντα, ρωμαϊκό χαμομήλι, υλανγκ-υλανγκ, αγγελική, μαντζουράνα, σάλβια, περγαμόντο, λιβάνι, vetiver.

Αυτοπεποίθηση: τριαντάφυλλο, βασιλικός, γιασεμί, σανδαλόξυλο, βενζόη, φούλι, νερολι, βιολέτα.

Αισθησιασμός: ροδόξυλο, τριαντάφυλλο, υλανγκ-υλανγκ, κάρδαμο, μανταρίνι, σανδαλόξυλο, γιασεμί, κίτρο, πατσουλί, σπόροι μόσχου, μαύρο πιπέρι.

Στρες: λεβάντα, τριαντάφυλλο otto, δενδρολίβανο, ρωμαϊκό χαμομήλι, λιβάνι, μαντζουράνα, γιασεμί.

Καταπολέμηση φόβου: νέρολι, λιβάνι, λεβάντα, γιασεμί, σάλβια.

Ανησυχία: Δενδρολίβανο, μέντα, πεύκο, βασιλικός, λεμονόχορτο, λιβάνι, κυπαρίσσι, νέρολι.

Ανυπομονησία- νευρικότητα: ρωμαϊκό χαμομήλι, μαντζουράνα, λεβάντα, γεράνι, γιασεμί.

Ψυχική οδύνη: Τριαντάφυλλο otto, ή absolute, βενζόη, μαντζουράνα.

Κατάθλιψη: περγαμόντο, γεράνι, κυπαρίσσι, γιασεμί, μελισσόχορτο, βασιλικός.

Θυμός: μπλε χαμομήλι, υλανγκ-υλανγκ, τριαντάφυλλο, λεβάντα, κυπαρίσσι, μελισσόχορτο, βενζόη.

 

Πώς λαμβάνουμε τα ευεργετικά τους οφέλη

Συνήθως τα αιθέρια έλαια μέσα σε μείγματα με βάση (λάδι ή κρέμα) εφαρμόζονται στο δέρμα του προσώπου ή του σώματος μέσω της μάλαξης. Κατά τη μάλαξη, το αιθέριο έλαιο και τα άλλα συστατικά του μείγματος έρχονται σε επαφή με την επιδερμίδα και μέσω της επιλεκτικής της απορρόφησης, διεισδύουν εν τω βάθει στους ιστούς και περνάνε στην αιματική κυκλοφορία. Καθώς η τελευταία εντείνεται, τα «οφέλη» τους διαχέονται στον οργανισμό και επηρεάζουν τις εσωτερικές λειτουργίες.

Σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς τα αιθέρια έλαια σε συνδυασμό με ανθόνερα, κρέμες και λάδια δημιουργούν εξατομικευμένα πρωτόκολλα ομορφιάς και δίνουν την αίσθηση της προσωπικής δημιουργίας. Υπάρχουν πολλές «συνταγές» για υγιές, λαμπερό δέρμα, ανάλογα τον τύπο του, για προϊόντα μάλαξης, για το σώμα, για τα μαλλιά κ.α. Καλό είναι να ενημερωνόμαστε πλήρως και να επιλέγουμε βάσει κριτηρίων.

Στο μπάνιο, γεμίζουμε τη μπανιέρα και ρίχνουμε 10-15 σταγόνες αιθέριου ελαίου στο νερό ανακατεύοντάς το καλά για να διαλυθούν.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα υπέροχο ενυδατικό λάδι μπάνιου, χρησιμοποιώντας ένα λάδι βάσης που διαλύεται στο νερό ή αμυγδαλέλαιο. Σε 5ml (1 κ.σ.) λαδιού βάσης προσθέτουμε 4-8 σταγόνες αιθέριο έλαιο της επιλογής μας και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο νερό της μπανιέρας.

Από συσκευές καύσης και διάχυσης στο χώρο κ.α.

Ένας υπέροχος φυσικός τρόπος να αρωματίσετε ένα δωμάτιο είναι να σκορπίσετε αιθέρια έλαια στην ατμόσφαιρα. Οι συσκευές που «καίνε» αιθέρια έλαια με τη βοήθεια ενός κεριού ρεσω στη βάση τους είναι ένας βολικός τρόπος για τη διάχυση των ελαίων. Μπορείτε επίσης πολύ απλά να βάλετε ένα μικρό μπωλ με ζεστό νερό πάνω στο σώμα του καλοριφερ και να δημιουργήσετε μια μικρή συσκευή διάχυσης των ελαίων.

Μπορείτε να φτιάξετε ένα αρωματικό σπρέυ χώρου χρησιμοποιώντας λίγες σταγόνες απ’ το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο σε ένα μπουκάλι με νερό. Μην χρησιμοποιείτε πλαστικά μπουκάλια διότι μπορεί τα αιθέρια έλαια να αντιδράσουν χημικά με το πλαστικό. Για κάθε 5ml νερού χρησιμοποιείστε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο και ανακινείστε καλά πριν τη χρήση.

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα υπέροχο άρωμα που θα μας φτιάχνει τη διάθεση κάθε φορά που θα ανοίγουμε τη ντουλάπα μας, μπορούμε, επιλέγοντας το αγαπημένο μας αιθέριο έλαιο ή και συνδυασμό, να αρωματίσουμε ψεκάζοντας μέσα στη ντουλάπα και στα συρτάρια. Εναλλακτικά, μπορούμε να τοποθετήσουμε αρωματισμένα με αιθέρια έλαια  χαρτομάντιλα στις γωνίες των συρταριών και της ντουλάπας, αλλά και στη λινοθήκη, ανάμεσα στα σεντόνια για να τα αρωματίσουμε ελαφρά, όπως και τα εσώρουχά μας. Δοκιμάστε ένα μείγμα λεβάντας, υλανγκ-υλανγκ και περγαμόντου.

Σε ορισμένα ουδέτερα, χωρίς άρωμα βιοδιασπώμενα καθαριστικά σπιτιού και υγρά πλυσίματος ρούχων και μαλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε αιθέρια έλαια για να αρωματίσετε τα ρούχα και το σπίτι σας ευχάριστα και φυσικά. Κρατείστε ένα άδειο μπουκάλι από κάποιο προϊόν καθαρισμού ή πλυσίματος ρούχων και γεμίστε το μέχρι τη μέση με το ίδιο προϊόν από ένα νέο μπουκάλι. Αφού προσθέσετε αιθέρια έλαια, ανακινήστε το έντονα ώστε να αναμειχθούν καλά. Για μια συσκευασία 500ml θα χρειαστείτε 50 σταγόνες αιθέριο έλαιο. Η λεβάντα, το λεμόνι και το πεύκο είναι μυρωδιές που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται στα προϊόντα καθαρισμού.

Μια ακόμα ιδέα για να αναζωογονήσετε τους χώρους σας είναι να ρίξετε 4-6 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα βαμβάκι και να το τοποθετήσετε μέσα στη σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας. Έτσι, όσο σκουπίζετε η αγαπημένη σας μυρωδιά θα διαχέεται στο δωμάτιο.

Συμβουλές ανάμειξης αιθέριων ελαίων

Όταν αρχίσετε να δημιουργείτε τα δικά σας μείγματα αρκεστείτε σε τέσσερα το πολύ αιθέρια έλαια για κάθε μείγμα. Μπορείτε να δημιουργήσετε μυρωδιές με μια υψηλή, μια μεσαία και μια χαμηλή νότα. Καλό είναι αφού επιλέξετε τα αιθέρια έλαια που θα χρησιμοποιήσετε και πριν τα αναμείξετε με τη βάση, να βάλετε 1-2 σταγόνες απ΄ το καθένα σε ένα κομμάτι βαμβάκι ή σε μπατονέτα και να τα κρατήσετε κοντά στη μύτη σας για λίγα λεπτά, έτσι ώστε να σχηματίσετε την τελική οσμή του μείγματος. Μπορείτε να αλλάξετε τα αιθέρια έλαια, να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε και με τον ίδιο τρόπο να καταλήξετε στο επιθυμητό μείγμα.

Όταν επιλέγετε αιθέρια έλαια πρέπει να λαμβάνετε υπόψιν σας τις αιτίες των συμπτωμάτων σας, τυχόν ασθένειες, διαταραχές, ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες και το γενικό αισθητικό αποτέλεσμα. Αποφύγετε τα έλαια που σας φέρνουν δυσάρεστες αναμνήσεις, ή αυτά που σας απωθούν απ’ την πρώτη επαφή.

Οδηγίες ασφάλειας στη χρήση των αιθέριων ελαίων

Τα αιθέρια έλαια είναι πολύ ισχυρά και συμπυκνωμένα, αλλά και τοξικά σε περίπτωση μη σωστής χρήσης. Αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίζει να τα μεταχειριστούμε με ασφαλή τρόπο, ακολουθώντας κάποιες οδηγίες.

  • Δεν λαμβάνουμε ποτέ τα αιθέρια έλαια δια του στόματος. Αν και υπάρχει και η κλινική αρωματοθεραπεία, εφαρμόζεται μόνο από γιατρούς ειδικευμένους σε αυτή ή από κλινικούς αρωματοθεραπευτές.
  • Δεν τα εφαρμόζουμε ποτέ αδιάλυτα, απευθείας δηλαδή στο δέρμα, αλλά πάντα τα διαλύουμε στην κατάλληλη συγκέντρωση σε λάδι ή κρέμα βάσης. Το μείγμα αυτό θα εφαρμοστεί πάνω μας. Εξαίρεση αποτελούν το αιθέριο έλαιο της λεβάντας και το tea tree oil σε ελάχιστες σταγόνες. Καλό είναι αν δεν είμαστε σίγουροι να κάνουμε ένα τεστ με εφαρμογή μιας σταγόνας από το μείγμα στο εσωτερικό του χεριού.
  • Ακολουθούμε πάντα το γενικό κανόνα ανάμειξης 2-3%, δηλαδή, 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο για κάθε 100ml λαδιού βάσης, ή γραμμαρίων κρέμας βάσης για προϊόντα που θα εφαρμοστούν στο δέρμα. Δεν αυξάνουμε ποτέ την ποσότητά τους στη βάση.
  • Κάποια αιθέρια έλαια ενδέχεται να μας δημιουργήσουν ερεθισμό και κοκκινίλα. Είτε πρόκειται για τυχαίο περιστατικό, είτε οφείλεται σε αλλεργία, διακόπτουμε αμέσως τη χρήση και εφαρμόζουμε κάποιο λάδι βάσης ή απλά ελαιόλαδο. Αν χρειαστεί, συμβουλευόμαστε δερματολόγο.
  • Σε περίπτωση που το αιθέριο έλαιο ή το μείγμα έρθει σε επαφή με τα μάτια και τα ερεθίσει, χρησιμοποιούμε λάδι για να διαλυθεί το αιθέριο έλαιο και στη συνέχεια το απορροφούμε με ένα μαλακό καθαρό πανί, πριν τα ξεπλύνουμε με νερό. Αν χρειαστεί, πηγαίνουμε στο γιατρό.
  • Ορισμένα αιθέρια έλαια είναι φωτοτοξικά, κυρίως τα εσπεριδοειδή. Δηλαδή, μπορεί να ερεθίσουν ή να αποχρωματίσουν τοπικά το σημείο που θα εφαρμοστούν, εάν αυτό εκτεθεί σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Γι’ αυτό και είναι προτιμότερο να μην τα χρησιμοποιούμε σε ακάλυπτο δέρμα, ιδιαίτερα τους ζεστούς μήνες.

 

 

Πηγή: Aromatherapy Bible, Gill Farrer-Halls

 

Δήμητρα Τσαντίδου

Αισθητικός – Μέλος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας

info@bee-elixir.com

error: Content is protected !!